Vekâlet Bilgisi


Vekâletnamede Yetki ve Bilgiler


Avukatlık Ücret Sözleşmesi Hakkında

  •   T.C. Anayasa'sına ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'na göre Avukatlık mesleği mensuplarının ücret karşılığında çalışmaları, güvence altına alınmıştır. Bu hususta iş sahipleri ile vekil arasında bir Avukatlık ücret sözleşmesi gereği vekalet ücreti ve mahkeme tarafından takdir olunan vekalet ücreti karşımıza çıkmaktadır. Her iki ücret de birbiriyle bağlantılı ve aynı güvencelere sahiptir.

      Bu nedenle 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun verdiği yetkiye dayanarak Türkiye Barolar Birliği her yıl yenilenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesini yayımlamaktadır (Güncel Avukatlık A.Ü. Tarifesi için tıklayın).

    Avukatlık ücreti, Asgari Ücret Tarifesindeki tutarlardan aşağı olamaz ( 1136 s. Av.K. Md. 164 ).

    Avukatlık ücreti, dava değerinin %25’ini geçemez ( 1136 s. Av.K. Md. 164 ).

    Avukatlık Ücret Sözleşmesi bulunmaması halinde yahut sözleşmenin ücretle ilgili kısımlarının geçersiz olması halinde dava değerinin %10’u ile %20’si arasında Avukatın emeğine göre hakim tarafından belirlenir ( 1136 s. Av.K. Md. 164 ).

    Tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata aittir. Tarifeye dayanılarak hükmedilen ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemeyeceği gibi haciz de edilemez ( 1136 s. Av.K. Md. 164 ).

    İş sahibi birden çok ise her biri vekalet ücretinin ödenmesinde avukata karşı müteselsilen sorumludurlar ( 1136 s. Av.K. Md. 165 ).

    Sulh ya da başka bir şekilde sonuçlanan işlerde iş sahibi ve karşı taraf, vekalet ücretinin ödenmesinde müteselsilen sorumludurlar ( 1136 s. Av.K. Md. 165 ).

    İş sahibi tarafından aynı işe ilişkin başka avukatları da görevlendirmesine ilk avukatın muvafakati olmaz ise vekalet ilişkisi kendiliğinden son bulur ve bu durumda ücretin tamamı ödenmesi gerekir ( 1136 s. Av.K. Md. 172 ).

    Avukatın haksız olarak azli halinde tüm vekalet ücreti, iş sahibi tarafından ödenir ( 1136 s. Av.K. Md. 174 ).

    Avukatlık Ücret Sözleşmelerinde eksiklik bulunan hallerde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun ilgili hükümleri dikkate alınacaktır.

      Avukat ile iş sahibi arasındaki vekâlet ilişkisi, tarafımızca düzenlenen Avukatlık Ücret Sözleşmesinin karşılıklı olarak imzalanması ile kurulmaktadır. Avukatlık ücretinin alınmasıyla da aynı gün içerisinde e-serbest meslek makbuzu düzenlenerek bir nüshası iş sahibine teslim edilmektedir (Örnek Avukatlık Ücret Sözleşmesi için tıklayın).