Örnek Avukatlık Ücret Sözleşmesi

Image

AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ

DÜZENLEME TARİHİ: 27.04.2021

DÜZENLEME YERİ: AV. GALİP KUBATLI HUKUK BÜROSU

 

 

İŞ SAHİBİ                              

A.

T.C.

1…

ADRES BİLGİSİ

…  HALİLİYE/ŞANLIURFA

TELEFON NUMARASI 

-

DAVA-İŞİN KONUSU

             

TAZMİNAT DAVASININ AÇILMASI

HARÇ VE SAİR MASRAFLAR

HARÇ VE SAİR MASRAFLAR MÜVEKKİLE AİTTİR.

 

TARAFLARCA BELİRLENEN AVUKATLIK ÜCRETİ

TAZMİNAT DAVASI İÇİN: DAVA DEĞERİNİN %10 (YÜZDEONU)’ U ORANINDA ANLAŞMAYA VARILMIŞTIR.

PEŞİN ÖDENEN MİKTAR

1.000 ₺ (BİNTL) PEŞİN ÖDENMİŞTİR

ÜCRETİN ÖDENME ŞEKLİ VE MUACCELİYETİ     

TAZMİNAT DAVASI İÇİN ANLAŞILAN MİKTAR EN SON HÜKÜM TARİHİNDE AVUKATA ÖDENECEKTİR. 

SÖZLEŞMENİN KURULMASIYLA BİRLİKTE BELİRLENEN ÜCRETLER MUACCEL OLMAKTADIR (İş Sahibine Anlatıldı).

VEKALETNAME BİLGİSİ

 

ŞANLIURFA X. NOTERLİĞİNİN 4.04.2021 GÜN VE 1… YEVMİYE NOLU VEKALETNAMESİ

 

I.AVUKATLIK ÜCRETİ VE AVUKATIN SORUMLULUĞU

            MADDE 1- Avukatlık Ücreti ve ödeme şekli yukarıda belirtilmiştir. Avukat, sadece bu davada/işte müvekkil/lerini kanuni mercilerde temsil edecek ve haklarını savunacaktır. Bu sözleşmede kararlaştırılan Avukatlık ücreti, avukatın meslek kuralları ve yasalar çerçevesinde işini titizlikle takip etmesinin ve müvekkil/lerinin haklarını en üst düzeyde savunmasının karşılığıdır. 

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun “Makbuz Mecburiyeti” başlıklı 236’ncı maddesinde, “Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir.” Hükmü gereği ödeme yapıldığında makbuz avukat tarafından düzenlenecektir.

            Avukat, dava ile ilgili hususlarda müvekkiline mesai saatleri (hafta içi 08:00 – 17:00) içerisinde bilgi vermekle mükelleftir. 

            Avukat, aldığı davayı/işi; haklı bir sebep (madde: 6-7) olmaksızın takip etmezse, takipten vazgeçerse ve haklı bir sebep olmaksızın vekillikten istifa ederse ücret talebinde bulunamaz. 

            II.İŞ SAHİBİNİN SORUMLULUĞU

MADDE 2- İş sahibi (vekalet ilişkisinden sonra: Müvekkil), kararlaştırılan Avukatlık ücretini -taksit şeklinde ise vadesi gelmiş taksiti- belirlenen sürede ödemediği taktirde yukarıda belirlenen ücretin tamamı muaccel hale gelir. Belirlenen süreden ödeme tarihine kadar yıllık %18 (yüzdeonsekiz) akdi temerrüt faizini ödemek zorundadır. 

Uyuşmazlığın; Davayı kabul, davadan/takipten vazgeçme, arabuluculuk, sulh veya feragat gibi işlemlerle dava dışında bitirilmesi durumunda avukat, belirlenen ücretin ve yargılama gideri olan vekalet ücretinin tamamına hak kazanır (Avukatlık Kanunu madde:165 ve TBB Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi madde: 6).  

İş sahibinin birden fazla olması halinde sözleşmeyi birlikte imzalayanlar -kefil dahil- avukatlık ücretinin ve sair giderlerin ödenmesinde avukata karşı, müştereken ve müteselsilen borçlu ve sorumludurlar.

MADDE 3- Davanın/takibin/işin her nevi gideri; peşin ve başvuru harcı, gider avansı, yargılama harçları ve masrafları, icra harçları ve masrafları, vekalet suret harcı, ihtarname masrafı, posta giderleri, araç yakalama masrafı, kıymet takdir masrafı, satış masrafı, keşif ücreti, bilirkişi ücreti, tanık ücreti, karar harçları, istinaf/temyiz masrafları, tevkil halinde tevkil ücreti, yasal vergiler ve sair yargılama giderlerinin tamamı iş sahibine ait olup iş sahibi tarafından zamanında avukata ödenmek zorundadır. Bu giderler ödenmeden avukat, işe başlamak zorunda değildir. 

MADDE 4- Dava/iş için yapılan tüm yolculuk giderleri; uçak, tren veya vapur birinci mevkii yataklı tarifesine göre gidiş-dönüş masrafı, taksi ile ulaşım halinde taksi ücreti, özel araç ile ulaşım halinde akar yakıt masrafı, yol güzergahında gerektiğinde konaklama masrafı, yeme-içme masrafı, davanın/işin bulunduğu yerde birinci sınıf konaklama masrafı ve sair giderler iş sahibi tarafından avukata ücretten ayrı ve peşin ödenecektir. Bu giderler ödenmeden avukat, seyahati yapmak zorunda değildir.                               

Yargıtay, Danıştay ve Vergi Temyiz komisyonları ve Bölge Adliye Mahkemelerinde avukatın katılacağı duruşmalar ayrı ücrete tabidir. Ücretler ve yukarıda sayılan giderler zamanında ödenmedikçe avukat duruşmada bulunmak zorunda değildir. Karşı taraf aleyhine hükmedilen vekalet ücreti ile icra vekalet ücretleri avukata aittir (Avukatlık Kanunu madde:164 )

 

III.AVUKATIN TEVKİL YETKİSİ

MADDE 5- Avukat üzerine aldığı işi kanun ve bu sözleşme hükümleri uyarınca sonuna kadar takip edecektir. Avukat, zorunlu hallerde (Avukatın hastalanması, şehir dışına çıkması vb. nedenlerle) iş sahibinin haklarına halel gelmemesi için kendi belirleyeceği bir meslektaşına geçici olarak yetki belgesi verebilir (İş sahibinin vekaletnamede yetkiyi belirtmesi şartıyla). Şehir dışında tevkil halinde, tevkil ücreti iş sahibine aittir.

 

IV.DAVAYA SON VEREN TARAF İŞLEMLERİ VE HAKLI FESİH

MADDE 6- İş sahibi, davayı-uyuşmazlığı: Kabul, vazgeçme, arabuluculuk, sulh veya feragat gibi işlemlerle dava dışında bitirilmesini isterse, durumu avukata 3 iş günü içerisinde yazılı olarak bildirmek zorundadır.

MADDE 7- İş sahibi, işbu sözleşmenin akdinden sonra vekalet vermemede ısrar ederse, dava açılmışsa; avukata yazılı olarak bildirmeden davayı kabul, davadan feragat, davadan vazgeçme, sulh ve sair  davaya son veren taraf işlemlerine başvurursa veya avukatın yazılı iznini almadan başka avukatları teşrik ederse, başka avukata vekaletname verirse veya bir başka avukata işini verirse, iddia ve savunma için gerekli; bilgi, belge ve delilleri vermemede ısrar ederse veya adresini değiştirdiği halde yeni adresini bildirmeyip işin takibini bu suretle imkansız hale getirirse veya gördüğü lüzum üzerine veya haklı bir sebep olmaksızın avukatı azlederse ve sair sebeplerle  işin sonuçlandırılmasını her ne suretle olursa olsun engellerse bu durum avukat için haklı fesih sebebi kabul edilir. 

Bu hallerde Avukat, vekillikten çekinebilir ve sözleşmeyi haklı sebebe dayandırarak feshedebilir bu durumda iş sahibi, sözleşmede belirtilen ücreti avukatın ilk isteminde derhal ve en geç 3 iş günü içerisinde ödemek zorundadır aksi halde Avukat cebri icra yoluyla ücret ve eklerini talep edebilir.

V.SON HÜKÜMLER

MADDE 8- İş sahibinin adresi; Vekaletnamede yazılan adres olup değişmesi durumunda Avukatlık Kanunu’nun 175. Maddesi gereğince 3 gün içerisinde taahhütlü mektupla avukata bildirmesi gerekir.

 

MADDE 9- İşbu sözleşmeden doğacak anlaşmazlıklarda yetkili merci Şanlıurfa Mahkemeleri ve İcra daireleridir. Sözleşmede açıklık bulunmayan durumlarda 1136 sayılı Avukatlık Kanunu hükümleri uygulanır.

 

 

VI.YÜRÜRLÜK

MADDE 10- İşbu sözleşme İmza tarihi itibariyle kurulmuş olup hak ve borçlar bu tarihten itibaren muacceliyet kesbeder.      

İşbu sözleşme üç sayfa, on madde ve iki suret olarak karşılıklı; hazırlanmış, okunmuş, kabul edilmiş ve tarafların iradelerini sakatlayan hiçbir neden olmaksızın imza altına alınmıştır. 27.04.2021

Avukat Galip KUBATLI

İmza

İş Sahibi A... B...

İmza