Gizlilik Politikamız ve KVKK Aydınlatma Metni

Alıntı-İktibas Yasağı

  • ✗ Sitemizde; ödeme, vekalet ve iletişim sayfaları hariç diğer sayfalarda "sağ tıklama yasağı" bulunduğundan kopyalanan içeriğin alınması halinde iktibas yapılmış sayılmaktadır. **

    ✗ Özellikle Hukuk Büromuza ait görsel içeriklerin kopyalanması (ekran görüntüsü dahil) veya bilgimiz dışında kullanılması suçtur. Türk Ceza Kanunu madde 136'da açıkça; "kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." demektedir. Bu durumda yalnızca kişilik haklarının ihlali değil aynı zamanda tazminat davası da söz konusu olmaktadır.

    ✗ Sitemizden iktibas (alıntı) yaparken 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 35’inci maddesinde öngörülen şu şartlara uymanız gerekir: (1) İktibas, bir eserin “bazı cümle ve fıkralarının” bir başka esere alınmasıyla sınırlı olmalıdır (m.35/1). (2) İktibas, maksadın haklı göstereceği bir nispet dahilinde ve münderecatını aydınlatmak maksadıyla yapılmalıdır (m.35/3). (3) İktibas, belli olacak şekilde yapılmalıdır (m.35/5) [Bilimsel yazma kurallarına göre, aynen iktibasların tırnak içinde verilmesi ve iktibasın üç satırdan uzun olması durumunda iktibas edilen satırların girintili paragraf olarak dizilmesi gerekmektedir].(4) İktibas ister aynen, ister mealen olsun, eserin ve eser sahibinin adı belirtilerek iktibasın kaynağı gösterilmelidir (m.35/5). (5) İktibas edilen kısmın alındığı yer belirtilmelidir (m.35/5).

    ✗ 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 21.2.2001 tarih ve 4630 sayılı kanunla değişik 71’inci maddesinin 4’üncü fıkrası, 35’inci maddeye aykırı olarak “kaynak göstermeyen veya yanlış yahut kifayetsiz veya aldatıcı kaynak” göstererek iktibas yapan kişileri, 4 (dört) yıldan 6 (altı) yıla kadar hapis ve 50 (elli) milyar liradan 150 (yüzelli) milyar liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırmaktadır.

    ✗ Ayrıca Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulunun 18 Şubat 1981 tarih ve E.1980/1, K.1981/2 sayılı İçtihadı Birleştirme kararına göre; “iktibas hususunda kullanılan eser sahibinin ve eserinin adı belirtilse bile eser sahibi, haksız rekabet hükümlerine dayanarak Borçlar Kanununun 49. maddesindeki koşulların gerçekleşmesi halinde manevi tazminat isteyebilir”

  • * 2019-2024 © Av. Galip Kubatlı Hukuk Bürosunun Tüm Hakları Saklıdır | Lawyer Galip Kubatlı Law Office All Rights Reserved.

    ** Ancak, kaynak kısmına sitenin Url kodunu yazarak ve kaynağını açıkça belirterek sitemizden alıntı yapabilirsiniz.